Hoe haal je het maximale uit jezelf? En hoe kun jij daar zowel zakelijk als privé je voordeel mee doen? Dat zijn vragen die bij mij vaak door mijn hoofd spelen. Want daarover krijg ik zo vaak vragen van vriendinnen. Zo ook gisteren weer. Een bevriende arts had mij een tijdje niet gezien en bij de ontmoeting was het eerste wat zij zei: “Zo, jij bent afgevallen. Wat goed, je ziet er gezonder uit en je straalt veel meer. Hoe doe je dat? Dat wil ik ook leren!
Ik vertelde over de interviews die ik heb met de hoogleraren uit binnen- en buitenland. Over de kennis die zij dan en via hun boeken delen. Dat ik daar zelf heel veel aan heb en dat ik zo blij ben om dat door te kunnen geven. Want ook deze arts had - ondanks haar beroep - geen idee wat nou eigenlijk gezond eten is en dat dat zo’n belangrijk effect heeft op hoe je je voelt. Toch zie ik het om me heen: hoe lekkerder iemand in zijn (of haar!) vel zit, hoe meer deze persoon het maximale uit zichzelf en zijn business kan halen én zijn cliënten maximaal kan helpen.

 

Gezond hart = een stralende huid

Zo lees je in de SLIM lifestyle serie in ESTHÉ over de relatie tussen een gezond hart en een stralende huid naar aanleiding van de interviews met de hoogleraar cardiologie Leonard Hofstra.  Ik vertelde die vriendin daarover. Over het koude douchen, over (veel) minder zittend werken, over meer bewegen (ook nu typ ik weer op mijn deskbike) en over onder meer de effecten van muziek en alcohol op je huid. En over het belang van slaap. Mijn regelmatige powernaps, daar was ze jaloers op. Eigenlijk heeft zij die ook hard nodig, maar ze maakt er geen tijd voor. Ze was verrast te horen dat ik af en toe gewoon op de achterbank van mijn auto een dutje doe, zo tussen twee interviews in. Tien minuten is al genoeg om mijzelf weer op te laden en me energieker te voelen. Zij gaat nu kijken of het haar lukt om tussen de bedrijven door ook even haar rust te pakken…

 

Gluten- en lactosevrij

Deze arts vroeg maar door. Hoe het dan zat met mijn voeding. En of het niet lastig is om geen gluten of lactose binnen te krijgen. Het leuke was dat in het restaurant waar we zaten het personeel juist alle moeite deed om het mij naar de zin te maken met heerlijke alternatieven. Maar goed, veel daarvan zul je ook al eerder gelezen hebben in de artikelen naar aanleiding van interviews met Nienke Tode-Gottenbos, Marjolein Dubbers en Duitslands bekendste anti-aging arts professor Bernd Kleine-Gunk. In zijn boek 15 Jahre Länger Leben geeft hij aan hoe je gezond ouder kunt worden. In je vakblad legt hij daar het een en ander over uit. Ik vind het bijzonder dat onder meer ook je gebitsverzorging daarin zo’n belangrijke plaats inneemt. Hij vertelt dat je niet moet onderschatten dat veel infecties in je lichaam veroorzaakt worden door chronisch ontstoken tandwortels of tandvlees.

 

Getting things done

Als je nadenkt over hoe je het beste uit jezelf en je bedrijf kunt halen, dan is het boek Getting Things Done een aanrader. De bestseller auteur David Allen geeft daarin talloze tips over hoe je zonder stress productiever kunt zijn. Zijn boek is recent in een geupdate vorm opnieuw verschenen. Sinds kort is ook De Kleine Allen, Getting Things Done op de markt. Het is een samenvatting van zijn methode door onder andere de Nederlands gecertificeerd trainer van zijn methode Arjan Broere, werkzaam bij meereffect. De lijstjes die ik altijd maakte van de dingen die ik nog wil doen, check ik nu regelmatig om te bezien of die acties nog nodig zijn. Zo niet, dan streep ik ze door. Regelmatig dagdromen en een powernap doen (alweer) helpen ook voor meer rust in mijn hoofd.

 

Start Nu

Nog een boek dat mijn aandacht trok. Het heet Start Nu, van wederom een bestseller auteur. Chris Guillebeau zijn belangrijkste tip: ‘Begin voor jezelf en maak je dromen waar.’ Hoe beter je volgens Chris begrijpt hoe jouw vaardigheden en je kennis van nut kunnen zijn voor anderen, hoe groter je kans op succes. Een onafhankelijk en zinvol leven voor jezelf creëren komt daarnaast eveneens aan bod in het verdiepingsartikel dat over ondernemen gaat. Marja Wiersema van CARE Cosmetics zegt daarin: ‘Passie voelen voor je vak, gecombineerd met zakelijke kennis en ervaring. Dat is sleutel tot succes!’ En een andere business-inspirator die aan het woord komt is Richard Koffijberg, directeur van onder meer de Business Factory. Hij vindt het nu echt een geweldige tijd om ondernemer te zijn, met zoveel mogelijkheden. En wil je succesvol zijn en blijven, dan is continu blijven leren ook volgens deze goeroe een vereiste. Daaraan werk ik ook graag mee. De kennis die ik door het interviewen en door het vele uitzoekwerk heb vergaard, deel ik graag met jou.

Lizet van Triet