Tijdens mijn werk als business coach of bij het geven van cursussen kom ik regelmatig ondernemers tegen die een uitgebluste indruk maken. Bij navraag hoor ik “Het werk wat je allemaal moet doen, is zoveel. En het komt allemaal op mij neer.” “Sommige zaken vind ik leuk maar sommige kosten zoveel energie.”
Dit is heel herkenbaar. Sommige taken leveren je veel energie op en sommige zijn energieslurpers. Dit heeft te maken met het talent dat iemand heeft. Vind je het leuk om met het creatieve proces aan de slag te gaan, dan ligt daar je kracht. Ben je meer van de organisatie, personeelsvraagstukken of financiën, dan word je daar gelukkig van. Soms komt het voor dat iemand dit allemaal ambieert. Dan ben je waarschijnlijk een bruistabletje.

Mijn filosofie is dat je (dagelijks) moet doen wat het beste bij jouw talent, passie en visie aansluit. Dus ben je goed in het creatieve proces en niet in de financiële kant van de zaak, ga dan op onderzoek bij je team of in jouw directe omgeving. Kijk wie wel over dat talent beschikt om deze taken van je over te nemen. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Jouw werk wordt een stuk relaxter, je krijgt meer energie en wie weet word je een leuker persoon. Maar je medewerker(s) krijgt ook taken toebedeeld die passen als een jas. De baan wordt terstond een stuk interessanter en de loyaliteit gaat door het dak. Diverse onderzoeken wijzen uit dat tevreden medewerkers tevreden klanten creëren. ‘Dubbele winst’, zou ik zeggen.

Ik lees ook een beetje voor uit eigen werk. Toen ik nog niets wist van tests of profielen die inzicht geven in talenten en gedrag dacht ik ook dat ik het allemaal zelf moest doen. Tot het moment dat je overloopt van het werk en het overzicht verliest. Het is menseigen dat je je eigen talent als eerste inzet voor de werkzaamheden die moeten gebeuren. Dus alles wat niet leuk is, wordt uitgesteld tot het niet meer kan en het dus moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan btw-aangiften of vakantieroosters. Dit zijn energievreters als dit niet tot je talenten behoort. Voor mensen die dat fijn vinden om te doen, levert dit juist weer energie op.

Ik geloof enorm in personen in hun kracht zetten. Bij de begeleiding/coachingtrajecten is dit vaak een van eerste zaken die ik samen met de ondernemer ga doen. Dan worden vaak de antwoorden op vragen al duidelijk. Wij zijn niet allemaal als Superman geboren, dus er is voldoende ruimte om te leren en onszelf te perfectioneren. Daar zit geen leeftijdslimiet aan, maar het is wel een constante ontdekkingsreis. “Als je steeds meer over jezelf weet, word je vanzelf iemand die je altijd al wilde zijn.”

Doordat ik jaren geleden gedragsconsulent ben geworden, begreep ik ook steeds meer hoe ik zaken voor mijzelf moest organiseren. Ik ben steeds meer energieslurpers gaan afstoten en de energiegevers meer gaan ontwikkelen.

Vandaar dat op mijn visitekaartje ‘Chef leuk werk staat’!