Als je haar naam googelt, zie je dat Psycholoog Najla informatie deelt hoe jij zelf wetenschappelijk bewezen technieken uit de psychologie in je leven kan toepassen. Ze brengt haar boodschap over via video’s en dit legt haar geen windeieren. Ze was volop in het nieuws, bij RTL, in de Volkskrant en ook het NOS-journaal refereerde aan haar YouTube-kanaal.

YouTube psycholoog

“Ja zo word ik ineens genoemd. Prima, zolang iedereen maar weet dat ik 34 uur per week als psycholoog voor een zorginstelling werk, dus praktiserend psycholoog ben, maakt mij dit niet zoveel uit,” zegt ze lachend.

 

Uitdaging

“Ik merk dat er in de consumentenmagazines en op tv-programma’s heel vaak beweringen worden gedaan over bijvoorbeeld ‘je beter voelen’ zonder wetenschappelijke onderbouwing. Dat vind ik jammer want soms kloppen zaken niet of is er al lang onderzoek gedaan die de boodschap ondermijnen. Het gevaar is dat lezers of kijkers een verhaal van een of andere goeroe voor waar aannemen. Als wetenschappelijk bewijs te verkrijgen is, waarom dit dan niet gebruiken? Het is mijn uitdaging om informatie over psychologie toegankelijk, laagdrempelig en praktisch toepasbaar te maken en als professional vind ik dat ik een onderbouwde mening moet geven.”

 

Verrassing

“Mijn doel is video’s over psychologie te maken en dit onderwerp zo meer bespreekbaar te maken. Ik had weinig verwachtingen maar wist wel dat ik na een jaar 1.000 abonnees wilde hebben. Door al die onverwachte publiciteit, zat ik na vier maanden al op de 1.500.  Het is natuurlijk erg fijn dat de video’s zo positief ontvangen worden. Het kost veel tijd en energie om de filmpjes te maken maar het werpt z’n vruchten af.”

 

Rolmodel

“Weet je waar ik echt wel bewondering voor heb? Voor Goedele Liekens. Niet zozeer hoe ze het doet, maar wel wat ze doet, namelijk als seksuologe dit onderwerp bespreekbaar maken. Nogmaals, het is niet dat ik haar na wil doen, maar ik vind het inspirerend hoe ze zichzelf en haar vakgebied op de kaart zet.”

 

Interesse

“Naast mijn interesse in de psychologie, heb ik altijd een zwak gehad voor geschiedenis en archeologie. Ik ga binnenkort een rondreis in Jordanië maken en daar kijk ik enorm naar uit! Qua geschiedenis zie ik ook – als hobby – van alles voor me. Hoe mooi zou het zijn als ik filmpjes kon maken en laten zien hoe de geestelijke gezondheidszorg zich de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld? Ik zou beginnen met de ruimte waar Freud zijn praktijk had, en ook bijvoorbeeld hoe shock-therapie is ontstaan en hoe mensen mensen met psychische problemen vroeger nog opgesloten werden. Zeg maar de geestelijke gezondheidszorg door de jaren heen. Maar ja … de factor tijd ontbreekt hiervoor!”

Boek

“Gewoon blijven dansen” van Gordon Livingston. Deze psychiater heeft in 30 jaar heel veel meegemaakt en deelt in het boek zijn eigen persoonlijke ervaringen en inzichten vanuit gesprekken met cliënten. Prachtig.”