Sinds twee jaar meet ik met twee maten. Hiermee bedoel ik dat ik enerzijds als eigenaar van onze Medi Spa richting de consument onderneem, en anderzijds als importeur richting de professional. Zeer interessant om vanuit een andere invalshoek te kijken wat er leeft. Naast het feit dat ik als collega veel herken in alle facetten van ondernemen, worden me nu op een andere manier de ogen geopend. Deze ‘eye openers’ wil ik graag met jullie delen, kijk eens of je ze herkent...
In al de jaren dat ik ondernemer ben probeer ik me in te leven in de consument. Ik kan ergens wel iets van vinden, maar vindt zij dat ook? (Overigens schrijf ik voor het gemak en zonder te willen discrimineren over ‘zij’ in plaats van ‘hij’. Zij is tenslotte nog altijd in de meerderheid binnen onze branche, maar dat terzijde.)

 

Oriëntatie

Ik heb geleerd dat heel goed luisteren en doorvragen me heel veel informatie oplevert. Als mijn eerste blik op de rimpeltjes rond haar ogen valt, dan wil dat nog niet zeggen dat zij dat storend vindt. Als ik dat ga benoemen, ga ik een probleem voor haar bedenken in plaats van haar helpen. Wat zijn haar wensen, haar behoeften? Waar wordt zij gelukkiger van? Hoe kunnen we kwaliteit, gemak of welbevinden toevoegen aan haar leven? Dat is uiteindelijk toch de missie van ons vak.

 

Observatie

Natuurlijk kun je haar oneindig veel mogelijkheden aanbieden, maar het moet wel bij haar passen. Waar de ene persoon lyrisch is over laserbehandelingen, zal het de ander alleen maar negatieve energie (en dus te weinig resultaat) opleveren. Een intake gaat wat mij betreft dan ook meer om alleen een huidscan of een standaard intakelijst invullen. Het is nodig om te luisteren naar de boodschap die achter haar woorden schuilt. Daarvoor moet je haar lichaamstaal observeren, haar aanraken en vervolgens al je zintuigen inzetten om een gepersonaliseerde behandeling te ontwikkelen. Niet voorgekauwd, maar je eigen verstand en creativiteit laten werken is mijn credo. Het houdt je alert en ver weg van de automatische piloot en het kan je zelfs verwonderen.

 

Geen hokjes of protocollen

Wij mensen zijn niet gemaakt om alles volgens vaste protocollen na te leven, zo is inmiddels wel gebleken. Er is niet een waarheid. Het is jouw en haar waarheid die het meest succesvol zal zijn. Niets boeiender dan mensen, hun verhaal en de werking van hun huid en lichaam. We zijn inmiddels beland in de betekeniseconomie en de consument neemt (meestal) geen genoegen meer met minder. Ze wil weten waarom je wat doet en juist deze gepersonaliseerde aanpak speciaal voor haar zal haar overstag doen gaan om zich aan jou te binden. Jij bent tenslotte het merk.

 

Leverancier

Dit is meteen het bruggetje naar mijn functie als leverancier van Organische Cosmetica. Nu ben ik met de professional in gesprek. Mensen die me eveneens boeien en fascineren met hun verhaal, hun passie, hun vragen en gevoelens. Herkenbaar, want ik ken dezelfde worstelingen of heb ze overwonnen. Ik heb fouten gemaakt, die ik hen misschien kan besparen door ze te delen. Ik heb ondervonden wat ik wel en niet verwacht van een leverancier. En ik deel hun passie. Het feit dat ik producten mag leveren aan de professional maakt deze persoon geen klant maar een partner. Samen doen we zaken met een missie en een doel.

 

De huid én de onderneming gezond houden of maken

Het verbeteren van resultaten is natuurlijk nog mooier. Samen groeien is een win-winsituatie. Maar het allerbelangrijkste vind ik nog dat het bedrijf authentiek is en blijft. Daar ben je toch ondernemer voor geworden? Wie ben ik om te zeggen dat ze het op een bepaalde manier moeten doen? ik begrijp dat er logica en kennis moet zijn, maar ik ga deze professional toch niet haar visie en ondernemersskills onthouden? Maar dit is wel wat er gebeurt. En weet je waarom dit kan gebeuren? Omdat de professional het slikt. Omdat ze niet genoeg vertrouwt in haar eigen kunnen of ‘kuddedierengedrag’ vertoont. Ondernemen is onderscheiden. Jij maakt de keuzes in merken en aanpak. Niets is goed of slecht, het is maar net wat bij je past. Waarom willen merken dan het alleenrecht? Waarom worden al die statische behandelingen en massages uitgemolken? Willen we een eenheidsworst worden? Waar blijft dan jouw onderscheidende vermogen? Er zijn verschillende wegen die naar resultaat leiden. Niet een merk, maar jouw geloof, kennis, persoonlijke aandacht, behandel- en productadvies en verworven vertrouwen maken het tot een succesverhaal.

 

Annelies Aarts van Medispa Annelies
www.annelies-aarts.nl

 

Meer blogs lezen van Annelies? Klik dan verder.