Ieder jaar worden op de scholen de vakwedstrijden (Skills Heroes) voor het mbo georganiseerd. Studenten krijgen hier de kans om te excelleren in hun vak. De winnaars van deze vakwedstrijden nemen het tegen elkaar op tijdens de Nederlands Kampioenschappen, Skills The Finals, die afgelopen maart plaatsvonden. Olivia van Leeuwen won de finalewedstrijd en zal Nederland vertegenwoordigen op de Europees Kampioenschappen, de EuroSkills, in Polen.

Waarom heb je meegedaan aan deze wedstrijd?
“Eigenlijk kende ik de Skills Heroes niet, de vakwedstrijden voor het mbo. Ik had er nog nooit van gehoord. Gelukkig gaf onze docent Jolanda Boere er tijdens de les een mooie presentatie over. Samen met een paar vriendinnen hebben we ons toen opgegeven. Het leek ons een geweldige ervaring om hier aan mee te doen. Het is een fantastische manier om je kennis en ervaring te verrijken. Dat ik zou winnen en naar de landelijke finalewedstrijden zou gaan had ik nooit verwacht. Samen met Jolanda heb ik me intensief voorbereid op het Nederlands Kampioenschap. Het niveau van alle deelnemers lag heel hoog, ik had nooit gedacht dat ik zou winnen.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Samen met Jolanda zijn we een intensief traject ingegaan. Vanuit de school kreeg ik extra lessen en ook tijdens mijn stage ben ik mezelf extra gaan trainen op behandeltechnieken, productkennis, omgang met klanten en noem maar op! Vanaf begin dit jaar tot eind maart hebben we alle aspecten van de wedstrijd doorgetraind. De finalewedstrijd zelf duurt twee dagen. Ze kijken niet alleen of je vakinhoudelijk sterk bent, maar ook hoe creatief je bent. Je moet bijvoorbeeld een moodboard maken over een bepaald onderwerp en er in de wedstrijd zit ook een verrassingsthema waarmee je aan de slag gaat. Een van de onderdelen van de wedstrijd is een lichaamsbehandeling. Je  moet dan een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de rug of alleen de armen masseren. Wij hadden ervoor gekozen om een full body massage te doen met allerlei bijzondere grepen. Je moet out-of-the-box denken om op te vallen! De lichaamsmassage hebben we tot op de minuut geoefend, want als je te vroeg of te laat klaar bent krijg je puntenaftrek. Dat was heel spannend, maar het ging gelukkig goed.”

Was je heel zenuwachtig?
“Dat viel gelukkig mee. Tijdens de voorbereidingen voelde ik me heel rustig. De wedstrijd zag ik vooral als een leuke manier om nieuwe dingen te leren en beter te worden in mijn vak. Ik ben redelijk nuchter, maar tijdens het Nederlands Kampioenschap voelde ik wel een gezonde spanning. Uiteindelijk wil je toch graag winnen!”

Je werd eerste, had je dat verwacht?
“Nee helemaal niet! De andere dames waren ook heel erg goed en er ging bij mij best wel wat verkeerd tijdens de wedstrijd. Maar goed, daar heeft iedereen last van alleen zie je dat niet. Ik denk dat ik gewonnen heb omdat Jolanda en ik het net even anders hebben aangepakt. Iedereen die meedoet is goed in zijn vak. Hoe zorg je dan dat jij opvalt? Daar hebben we goed over nagedacht.”

Wat heeft het je gebracht?
“Ontzettend veel! Ik kan het iedereen echt aanraden om mee te doen. Je bouwt zoveel meer kennis op: productkennis, mensenkennis, nieuwe behandeltechnieken en andere vaardigheden. Je groeit er echt door als vakvrouw of vakman. En je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost! Daarnaast zijn ineens heel veel partijen in je geïnteresseerd. Je bouwt een super handig netwerk op waar je later veel profijt van kunt hebben. Er gaan ineens allemaal deuren voor je open. Heel erg leuk!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik wil heel graag een eigen salon starten als ik klaar ben met de opleiding. Ik zit nu in mijn derde jaar. Maar eerst ga ik me concentreren op de Europees Kampioenschappen in Polen. Ik zal daar Nederland vertegenwoordigen. We zijn ons daar al druk op aan het voorbereiden want het niveau ligt weer een stuk hoger!”[kader]Docent Jolanda Boere van mboRijnland is bijzonder trots op haar student. “We hebben voor Olivia gekozen omdat ze een enorm gemotiveerde student is. Ze is goed in de praktijk en ze had al veel ervaring met behandelingen geven. Als je ziet wat ze kan met nailart is dat echt verbluffend. We hebben vanaf november elke week getraind. Eerst was er in januari een kwalificatiewedstrijd (halve finale) en daarna in maart de finale in de RAI. We trainen de basisvaardigheden om die te perfectioneren en ook speciale massagetechnieken komen aan de orde. We hebben een aantal keer brainstormsessies gehad om af te stemmen wat we gaan doen met de wedstrijd. Dat ze gewonnen heeft en zich nu Nederlands Kampioen mag noemen is echt geweldig en een kroon op ons werk! We zijn echt trots op haar. Nu gaan we aan de slag met trainingen voor het Europese Kampioenschap in Polen, weer een hele gave uitdaging! MboRijnland vindt het belangrijk om aan deze vakwedstrijden mee te doen, omdat we talentontwikkeling en vakmanschap belangrijk vinden voor onze studenten en dat graag willen uitdragen.”