Wanneer je een eigen salon start is dit vaak vanuit de liefde voor het vak. Het plezier wat je erin hebt en de kennis die je wilt overbrengen naar de klant. Alleen is een onderneming opbouwen een hele andere discipline.

 
De passie, de liefde voor het schoonheidsvak, de kennis en een droom... Die droom is een eigen succesvolle onderneming. Maar dat gaat niet vanzelf...

Start met een plan

Het opzetten van een salon begint met een goed ondernemingsplan. Op mijn twaalfde ben ik zelf gaan schrijven aan een plan. Ik was op dit moment erg jong en had vooral de passie en liefde voor een eigen schoonheidssalon. Ik moest uiteraard nog veel leren. Door middel van scholing, cursussen en vaktrainingen heb ik veel kennis opgedaan. Door mij continu te blijven ontwikkelen in het vak ben ik met de dag sterker geworden. En natuurlijk heb ik zo automatisch ook mijn kennis vergroot. Na mijn opleiding ben ik gestart met mijn bedrijf. Eerst vanuit huis, maar al snel kreeg ik de kans om mij te vestigen in een pand. Dit verliep precies zoals ik het had beschreven in mijn ondernemingsplan. En zo startte mijn succesvolle onderneming.

Enorme groei

Door keihard te werken en passie voor het vak uit te dragen heeft mijn onderneming een enorme groei gerealiseerd. Door die groei veranderde ook mijn werkzaamheden. De administratie werd omvangrijker en de marketing moest sterker gepresenteerd worden. Uiteindelijk besloot ik om personeel in dienst te nemen. Zo kreeg ik er nog een taak bij: als werkgever. Dit veranderde de kijk op mijn onderneming, net als mijn rol in de salon. Naast mijn werkuren in de salon ging ik meer tijd besteden aan de onderneming. Het uitwerken van een goed handboek en het begeleiden en stimuleren van personeel zijn verantwoordelijkheden die serieuze tijd en aandacht vragen. Dit is voor mij wel een belangrijke stap geweest om de groei te behouden en te controleren. Ik werk ook graag samen met mijn medewerkers. Het overleggen en discussiëren met elkaar maakt dat er nieuwe inzichten en ideeën kunnen ontstaan. Zelf liep ik vooral aan tegen het werven van goed personeel. Dit heb ik opgelost door een duidelijk profiel te maken. Hierin heb ik omschreven wat ik verwacht en wat ik zoek in een medewerker. Ook het begeleiden van het team was voor mij een uitdaging. Mede door adviezen van een coach en het maken van een handboek heb ik hier mijn weg in gevonden. 

 

Door alle veranderingen is het voor mij belangrijk om bij mijzelf na te gaan: waar sta ik en waar wil ik naartoe? Elk jaar schrijf ik mijn wensen, dromen en doelen op. Hierdoor krijg ik inzicht in wat mij beweegt en waar de onderneming naar toe gaat. Zo verbeter ik de salon en het team elk jaar opnieuw. Om te blijven groeien is voor mij het evalueren van het bedrijf van grote toegevoegde waarde. Om een voorbeeld te noemen: elk jaar voer ik een aantal aanpassingen door in het interieur en bekijk ik welke acties er het afgelopen jaar zijn geweest. Zo kan ik de succesvolle acties eventueel herhalen en minder geslaagde acties niet nogmaals inzetten. Door hard te werken en blijk te geven van inzet en doorzettingsvermogen wordt mijn onderneming sterker. Zo heb ik mijn droom kunnen realiseren en tot een succesvolle onderneming laten uitgroeien.
Femke ter Steeg

Femke Tersteeg van Salon Sensa in Zevenhoven

 

Meer lezen over Femke? Klik dan verder!