Op 15 maart kregen we het advies vanuit Anbos om ons huidinstituut te sluiten vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus. We zagen het al even aankomen, maar het was confronterend om je klanten daadwerkelijk te moeten annuleren. Een onwerkelijke situatie, waar geen draaiboek, protocol of handleiding voor was.

Vragen

Op het moment dat ik hoorde dat bedrijven moesten sluiten ontplofte mijn telefoon. Ik kreeg allerlei berichtjes van andere ondernemers, collega's en van mijn team. Het team was er ook echt door geraakt en stelde mij allerlei vragen. Vragen waar ik nog niet over na had gedacht of waar ik nog geen antwoorden op had. En de grootste vraag aan mijzelf was; hoe houd ik zonder inkomsten het bedrijf in stand, en mijn werknemers aan het werk? Met drie werknemers, en een vierde die per 1 april startte, en al je vaste lasten ga je financieel heel hard en snel achteruit.

 

Werk oppakken

Allereerst hebben we een paar dagen lang iedereen gebeld om afspraken te verplaatsen. De eerste week zijn we om de beurt een paar uur per dag naar de zaak gegaan om onze cliënten te voorzien van producten voor thuis. Ook hebben we de tijd genomen om even tot bezinning te komen, om tot ons te laten doordringen wat er speelde. De weken erna hebben we benut voor klussen en taken die waren blijven liggen. Ordenen, schoonmaken, bijwerken en inventariseren. Verrassend waren de vele mooie en begripvolle reacties, kaartjes en bloemen. Wauw, wat was dat een heerlijk gevoel. Klanten die met je meeleven, en met je meevoelen. We hebben onze klanten helaas meerdere keren moeten bellen om hun afspraak door te schuiven. Samen met hen en het team keken wij telkens gespannen uit naar de persconferenties met nieuwe maatregelen.

 

Samen sterk 

Hoe fijn het ook was dit allemaal te kunnen doen, de noodzaak om omzet te realiseren dook al snel op. We merkten dat de meeste cliënten inmiddels voorzien waren van producten voor thuis. Wij kregen het collectief benauwd en voelde dat wij 'out of the box' een plan van aanpak moesten maken. We hebben behandelingen voor thuis, nieuwsbrieven, een webshop, filmpjes en allerlei interactieve formulieren gemaakt. Ik zag en voelde dat iedereen gemotiveerd was om mee te denken. We werden uitgedaagd om uit onze comfortzone te komen. Op deze momenten leert het team jou als manager en eigenaar anders kennen. Maar ook ik ontdekte andere kanten en sterke punten van ieder teamlid. En ik moet zeggen: ik ben ontzettend trots op ze! Dankbaar dat ik het samen met hen kon doen.

 

Medewerkers

Een van mijn medewerkers was hoogzwanger en voor haar was het een extra spannende tijd. Zij is lekker thuisgebleven om tot rust te komen. Op 1 april is een nieuwe medewerker zoals afgesproken gestart. Wij hebben haar in die tijd alle theorie kunnen bijbrengen en uitstekend kunnen inwerken. Overigens hebben wij, mede door de inzet van onze merken, middels webinars allemaal onze kennis kunnen optimaliseren.

 

Vooruit kijken

Het was een bijzondere tijd. Financieel was het natuurlijk verschrikkelijk, ondanks de tegemoetkomingen die beschikbaar waren. Dit dekt namelijk maar een stukje van je kosten. Toch kijk ik er ook met een goed gevoel op terug. Ik heb genoten van mijn kinderen thuis en van het mooie weer. Ik heb weer gezien en gevoeld dat ik een heel fijn team heb. Bovendien is het fijn om te horen dat onze cliënten ons gemist hebben. Voor nu staat onze agenda weer lekker vol. We kunnen de schade niet inhalen, maar we kijken vooruit. Het daagt mij als ondernemer zeker uit, actief en vernieuwend met onze skills en marketing aan de slag te gaan. Zo zijn wij er samen van overtuigd er alsnog een mooi jaar van te kunnen maken.

 

Anbos

Graag wil ik ook de Anbos bedanken voor hun fantastische werk. Wat hebben zij hard gewerkt. Ze hebben ons goed op de hoogte gehouden, en voor ons geknokt. Zo zie je weer hoe waardevol het is om lid te zijn van onze branchevereniging. Dankjewel!
Lian de Bresser portret

Lian de Bresser van Be You Huidinstituut in Vught

 

Meer lezen over Lian? Klik dan hier!