“Deze uitspraak heb ik niet van mijzelf maar hoorde ik Wolter Kroes zeggen tijdens een interview”, blogt Sandra Jacobs-Mink. “Hij had dit weer van André Hazes senior op de vraag wat zijn visie was op zijn succes.” Dit is in haar beleving nu precies de spijker op zijn kop slaan.

Wat is de sleutelformule voor succes?

Hier zijn al miljoenen managementboeken over geschreven; de ene goeroe na de andere heeft hier inmiddels een arsenaal aan ‘succesvolle’ theorieën op losgelaten. Allemaal met één ding gemeen: als je doet wat ze zeggen, dan bereik je het onmogelijke en doe je dat niet dan heb je toch ergens iets niet goed gedaan… Kennelijk ging het bij mij dan toch steeds ergens in een levensfase mis, waardoor ik nu toch nog steeds niet die ‘miljonair’ ben die ik volgens de boekjes al had kunnen zijn. Maar wil ik dat eigenlijk wel?

 

Is succes dan carrière en status?

In mijn twintiger jaren was ik heel druk met de opbouw van mijn leven. Studies, werken, een gezin stichten en ook nog even een eigen zaak starten. In mijn dertiger jaren was ik zeer carrière- en misschien ook zelfs wel statusgericht en ging recht op mijn doelen af: de ratio nam de overhand en niemand wist het allemaal beter dan ikzelf, natuurlijk aan de hand van de vele managementtrainingen die ik inmiddels had gedaan. Echt alle trucs werden door mij dan ook uit de trukendoos gehaald om sturing te geven aan datgene wat ik wilde bereiken. Want daarvoor had ik tenslotte ook geleerd. In die tijd had ik dan ook kortstondig het genoegen om leiding te mogen geven aan 70 vrouwelijke collega’s. En ja hoor, ‘pats!’ toen gebeurde het: ‘Ik ging in deze rollercoaster van 70 hormonale kluwens glansrijk ten onder aan mijn eigen emoties.’ Goh, ik was dus ook maar gewoon een mens met ‘gevoel en kwetsbaarheid’ die het toen toch ook allemaal ineens niet meer zo goed wist. Truc mislukt en een enorme deceptie en eyeopener voor mijzelf. Weg was de carrière- en statusgerichtheid, want als dit succes was, dan hoefde het voor mij niet meer. Vanaf dat moment sloot ik de trukendoos. Voor mij was dit heel duidelijk ‘geen succes’.

 

Succes in de salon?

Alle formules ten spijt – en ik wil zeker niet tegen heilige huisjes schoppen en ook niet alle coaches op één hoop vegen – maar nu inmiddels in mijn vijftiger jaren, heb ik over het bereiken van succes toch wel inmiddels een hele simpele mening: ‘volg je hart, want dat klopt’. Het is heel makkelijk om als coach of ervaringsdeskundige vanaf de zijlijn aan te geven hoe je dingen kunt verbeteren of zelfs veranderen en de focus te leggen op ‘perfectie’, wat dat dan ook mag zijn. Perfectie bestaat gelukkig niet, wel kennisverrijking waarmee jijzelf het verschil kunt maken, in de eerste plaats voor jezelf en daarmee ook voor anderen. En wat de betekenis van ‘succes’ betreft’? Blijf dicht bij jezelf en focus op datgene in wie je bent en wat je wilt zijn voor jouw klanten. Doe wat je leuk vindt en doe dit vanuit het hart, want daarmee raak je andere mensen echt en dat voelen ze. Nooit meer verkopen, nooit meer aansmeren, nooit meer onzeker zijn, maar adviseren vanuit het hart omdat je er zelf ook echt in gelooft. Vanuit dit vertrouwen in jezelf handelen, komt de rest vanzelf. En ja, de weg is dan misschien langer, maar uiteindelijk bereik je dan toch datgene wat echt telt: voldoening in het verschil dat je voor anderen kunt maken. Hiermee maak je van je klant een echte fan. Gewoon door jouzelf te zijn. Succes!

Sandra Jacobs-Mink