Als ondernemer beslis jij normaliter wat er gebeurt, maar doe je dat ook echt? Maak jij zelf keuzes of laat je de regie aan anderen over? Aan je klanten bijvoorbeeld? Of aan de omstandigheden? Het cliché is maar al te waar: je hebt onder elke omstandigheid, hoe moeilijk ook, een keuze. Hoewel niet-kiezen je zeker van lastige situaties kan weerhouden, zal het je niet verder brengen in persoonlijke en zakelijke groei. Je houdt de gemoederen gedeisd, dat wel. Het voelt veiliger, dat ook. Maar niet-kiezen zal negatieve gevolgen hebben op je toekomst, omdat ondernemen vereist dat je continu meebeweegt. Als je alleen maar reactief blijft, dan kan het je duur komen te staan. In geluk én in succes.

Geven is gemakkelijker dan ontvangen

Over het algemeen zijn we beter in anderen helpen dan in onszelf helpen. Als je de ander helpt, dan hoef je jezelf niet aan te kijken. Hiermee bedoel ik niet jezelf verwennen of dingen gunnen, maar jezelf uitdagen om te groeien en te veranderen. Want groeien als mens of bedrijf vraagt moed en lef, een visie en doorpakken. Zonder garantie.

Ik schrijf hier niet als de betweter, maar als de betrokken mentor die dit proces persoonlijk herkent. Ik durf hier zelfs kwetsbaar over te zijn en nam met ex-psychiater Bram Bakker een podcast op over niet-kiezen. Best confronterend, maar o zo helpend. Ik haalde er zoveel inzichten uit en deze inzichten lijken me niet alleen op mij van toepassing. De hoogste tijd om alles nog eens opnieuw onder de loep te nemen!

Waar beweeg jij naar toe?

Om een heel duidelijk beeld te krijgen van waar je naar toe wilt bewegen, is een aantal stappen van belang die ik hier met je ga delen. Stel je zelf twee vragen:

  • Heb je helder hoe jouw droomleven eruitziet?
  • En ben je daar vlakbij of naar toe aan het bewegen?

Als je bovenstaande vragen met NEE beantwoordt, dan is er werk aan de winkel voor je. Want zonder een duidelijk doel vlieg je rondjes en kom je nergens uit. Het kan ook zijn dat jouw hele levenssituatie is veranderd, of dat jij zelf bent veranderd. En wat dacht je van de snel veranderende maatschappij en het nieuwe tijdperk waarin we beland zijn?

Hoe ziet de toekomst eruit?

Een goede ondernemer is op haar of zijn toekomst voorbereid. Je moet je ogen en oren goed de kost geven, vooruitzien en voelen wat er gaande is. Wat er leeft onder mensen, waar mensen vastlopen en waar behoeften liggen. Tegelijkertijd mag je ook zelf ontdekken waar je nog blij van wordt of wat jou niet meer dient. Jij bent tenslotte ook niet meer wie je jaren geleden was. Bijsturen is een belangrijke taak om niet af te raken van het pad dat je voor ogen had. Als je je laat meeslepen in de waan van de dag, loop je het risico dat het vuurtje vanbinnen gaat doven en dat jij verder van jezelf verwijderd raakt. Of zoals Bram Bakker het zegt: “We zijn op de terugweg naar onszelf nadat we onszelf zijn kwijtgeraakt.” Dat gebeurt als we ons hoofd van ons hart losgekoppeld hebben.

Hoe vul jij 2024 in?

Hoe ga je het nieuwe jaar invullen? Als je deze vraag aan jezelf gesteld hebt, dan komen er antwoorden. Schrijf dergelijke vragen op in een Bullet Journal en geef jezelf vervolgens een kwartier of langer ongestoorde denktijd. Je pen schrijft dan als vanzelf. (Dit is bewezen omdat tijdens het schrijven maar één hersenhelft tegelijk werkt).

Daarnaast is het heel belangrijk om je agenda al vooruit te plannen, voordat je klanten deze gaan invullen. Je vakanties, je dagen om aan je bedrijf te werken of creatief te kunnen zijn of om gewoon even te niksen en lummelen.

Reflecteer op afgelopen jaar:

  • Wat gaf je energie en wat kostte je energie?
  • Wat voegt niks meer toe, waarvan wil je afscheid nemen?
  • Ben je tevreden over de uren die je werkt?
  • Is je salaris naar wens?
  • Wat zou echt anders moeten en wat ga je daaraan doen?
  • Waar zou jij aan willen werken dit jaar?

Ondernemen is dus proactief werken aan wat beter moet of kan. Liefst in de richting van je droomleven, een leven waarin je jouw talenten optimaal benut. Want dan is de kans het grootst dat het ondernemerschap je op alle mogelijke manieren voorspoed brengt. Omdat het klopt.

Mijn plannen zijn helder

Ik krijg duidelijkheid door dagelijks in mijn Bullet Journal te schrijven hoe ik me voel onder mijn taken en business, hoe ik mijn werk-privé balans bewaak, wat nu bij me past, waar ik meerwaarde lever én wat resultaat oplevert. Ik realiseer me terdege dat dit klinkt als een ‘eisenpakket’, maar alles draait in de eerste plaats om jouzelf. Pas als je zelf een goede balans en duidelijk doel hebt, kun je ook echt aan anderen geven wat je te bieden hebt. Dan word je daar ook naar rato voor beloond. Want de beloning is een gevolg.

Ik gooi mijn huidige aanbod op een hoop. Ik bewaar het goede, stop met wat niet meer werkt voor mij en vul het aanbod aan met nieuwe diensten en producten die passen bij deze tijd en bij de behoeften van mijn ideale klanten.

Liefst kies ik voor een zo simpel en overzichtelijk mogelijk plan van aanpak. Zo houd ik ruimte over om creatief te kunnen zijn en eindelijk te gaan werken aan mijn boek, dat weer een verlengstuk is van mijn podcast. Zo wordt alles wat ik doe één strategisch plan met activiteiten die in elkaar overvloeien, waarin mijn merkwaarde tot uiting komt en waarmee ik de belangen behartig die ik voor ogen heb. En dat is mensen helpen stralen als een olievlek verspreiden, met de beautyprofessional in de hoofdrol.

Een laatste tip

Durf te vertrouwen op jezelf. Je weet eigenlijk al veel. Mijn ervaring is dat je groei niet buiten jezelf moet zoeken in weer een nieuwe skill of een ander merk (tenzij het je niet meer past), maar dat je bij jezelf te rade te moet gaan om nog meer in je kracht te gaan staan en in jezelf te gaan geloven. Pas dan ontwikkel je een overtuigende aantrekkingskracht en lijkt het te gaan stromen.

Gun jezelf het allermooiste jaar! Wil je op de hoogte blijven van mijn ontwikkelingen en aanbod? Schrijf je dan in voor de inspiratiemail op info@anneliesacademy.nl  

Annelies Aarts

Annelies Aarts