Business-inspirator Richard Koffijberg (1955) heeft de kappersbranche als podium, en maakte Koffijberg Hairdressers Amsterdam tot een icoon. In 2013 startte hij een nieuw concept The Business Factory. Onder deze vlag inspireert hij ondernemers in de kappersbranche om tot een hoger level te komen. www.business-factory.nl

Koffijberg Amsterdam

“Vorig jaar juni vierden we ons 40-jarig jubileum en ik zeg bewust ‘we’ want onze dochter Kimm staat nu al weer jaren aan het roer. Ik begon als kapper in 1976. Opende een winkel in Amsterdam zonder missie, visie en doel. Elke dag er zijn, mensen helpen … Dat was wat ik deed. Geweldig! Maar op een gegeven moment ging het wringen toen ik elke maandag voor Avro’s Service Salon metamorfoses deed en weg was uit de zaak. Hoe verder? En hoeveel personeel? Ik wilde een echte business opbouwen en begon met een twee-jarige studie hoger management en meteen daarna vier jaar MBA. Alle management- en business-skills die ik daar heb geleerd, vertaalde ik naar de kappersbranche en bracht ik samen in de Business Factory.”

Iets met een piramide

“Ha ha, dat klopt. Ik word regelmatig als spreker gevraagd op congressen zoals twee jaar terug bij ANBOS en BTP. Een beeld dat de toehoorders altijd bijblijft is de klantenpiramide. Echt mijn paradepaardje, want zo maak ik de opbouw van klanten inzichtelijk. Topklanten noem ik familie en vrienden. Die zitten bovenin de piramide, in het meest smalle deel. Daaronder zitten wat ik kennissen noem. Belangrijk is om inzichtelijk te krijgen hoe je met klanten omgaat. Veel ondernemers richten hun pijlen op alle klanten, dus vooral op de grote groep ‘kennissen’ maar daar haal je niet je omzet uit. Het zijn uiteraard wel klanten waar je blij mee bent! Ik leer ondernemers doelen te stellen en ook je topklanten extra in de watten te leggen. Zelf reed ik regelmatig naar een jarige klant om een bos bloemen af te leveren, why not? Je topklanten zijn je ambassadeurs. Zij komen vaak in je salon en kennen je bedrijf en vertellen erover. Waardeer ze daarvoor. Verder leer ik in te zoomen op je klantenprofiel. Wil je dat klanten meer besteden aan producten? Wil je dat de frequentie van het bezoek omhoog gaat? Alles is te automatiseren en inzichtelijk te maken.”

Meester

“Het kappersvak zit in mijn genen maar ik vond het ook altijd al inspirerend om mijn passie qua vakmanschap en business te ventileren. Zo was ik tien jaar lang vice-voorzitter van de ANKO om de Nederlandse kappers te vertegenwoordigen en had ik ook een internationale rol als voorzitter van Coiffure EU. Feitelijk ben ik blij als ik kennis en passie bij elkaar kan brengen en ervoor kan zorgen dat een salon het als team beter gaat doen. Overigens is het grappig dat we het in de uiterlijke verzorgingsbranche andersom werken: we komen vaak jong van school, starten een business waarbij we het moeten hebben van onze menselijke kwaliteiten en onze ambachtelijke vaardigheden en leren pas daarna wat de business inhoudt. Ik merk dat er in de uiterlijke verzorgingsbranche niks mis is met die menselijke kant en het vakinhoudelijke, en speel dus precies in op die behoefte om een gezonde business op te bouwen.”

Rolmodel

“Eerlijk gezegd heb ik er geen of juist heel veel. Ik vind namelijk zoveel mensen inspirerend … Bijvoorbeeld iemand die in een cursus overloopt van enthousiasme. Geweldig! We doen het met elkaar, daar gaat het voor mij om. Nou ja, vooruit, in mijn rol als spreker kijk ik graag naar professionals als Matthijs van de Nieuwkerk. Van Mart Smeets heb ik ook heel wat geleerd. De combinatie van snelheid, inhoud en de mogelijkheid tot slim vragen stellen is gewoon top van die twee.”

Boek

“In een van mijn laatste blogs refereer ik aan het boek van Johan Cruijff over leiderschap. ‘ Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Het boek is in 2004 uitgegeven maar het staat nog altijd in mijn boekenkast en ik pak het regelmatig om even door te bladeren. Heel persoonlijk, maar door de simpelheid blijft deze uitspraak van Cruijff bij ‘Als je geen doel hebt, kun je niet scoren.’ Hij voegt daaraan toe een hekel te hebben aan mensen die bewegen maar niet weten waarheen. Briljant! Een ander boek dat ik iedere saloneigenaar aanraad te lezen is ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Een boek dat nauwelijks introductie nodig heeft, want het vorm al jarenlang een inspiratiebron en blijft actueel.”

Motto

“Daar kan ik kort en bondig over zijn: Kennis is de enige bron die nooit opdroogt.”

Business-tip

“ Het begint altijd bij de eigenaar. Wat wil hij of zij? Je loopt de risico’s dus begin altijd bij wat jij wilt. Zorg ervoor dat jouw business het beste product van jezelf is en dat je geen kopie bent van een ander. Stel jezelf de vraag wat je bestaansrecht is. Wat is er nou zo leuk aan je business en waarom? Doe onderzoek binnen je team en ondervraag je klanten. Via spelvormen is er veel boven water te halen. Stel concrete doelen; niet alleen qua omzet maar ook qua motivatie van personeel. En zo kan ik nog even doorgaan ....”

Familie

“ Ik ben een gezinsmens. Bijna veertig jaar getrouwd, twee prachtige dochters, leuke schoonzoons en drie kleinkinderen. Ik breng veel tijd met mijn familie door. We hebben een huis in Frankrijk waar we graag zijn en in juni staat er drie weken een kruis in de agenda. Dan ga ik met mijn vrouw naar Canada. Heerlijk!”