Met 15 man (vrouw) personeel is MJ Amsterdam in de wijk IJburg, Amsterdam (www.mjamsterdam.nl) met recht een grote salon te noemen. Marie-José Schut is de owner en haar uitspraken zijn origineel en fris. Zoals: ‘Stap uit die cabine en zorg dat je je eigen visitekaartje bent.’

Beautybusiness

“Zorg ervoor dat je als beautybedrijf een merk wordt. Laat niet een merk bepalen wat je doet, maar bepaal zelf de kwaliteit en het imago van je bedrijf. In mijn optiek komt eerst je bedrijf, dan je partners, oftewel je leveranciers. Werk aan je beeldvorming; in de salon maar ook online. Zorg dat je herkenbaar bent en bewaak je huisstijl goed. En wil je succesvol overleven? Kijk dan naar het retail-landschap. Zonder beleving verlies je het van de webshops. Bij ons komen klanten voor een dienst, die kunnen ze online niet kopen, dus eenmaal binnen verleid je ze tot verkoop. En dat op een winstgevende manier.”

 

Inspiratie

“Het wisselt bij mij waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Ik kijk veel op instagram, volg bloggers en vloggers en pinterest hoort ook in het rijtje thuis. Linda tv volg ik ook, het is voor mij belangrijk te weten waar de consument naar kijkt en luistert. Heel inspirerend vind ik mijn collega’s die allen een eigen visie hebben, zoals Amber, onze beauty-manager. Zij heeft een styling-opleiding gedaan en heeft zo’n goed gevoel voor trends … En wat mij ook inspireert zijn nieuwe concepten of winkelformules in de stad. Heerlijk om een mooie horecagelegenheid te bezoeken en onder de indruk te raken van stijl en routing.”

Uitdaging

“1 mei gaan we onze zaak verbouwen en vernieuwen. Alles weer up to date en ook ga ik naar de beurs in Bologna. Dat zie ik als the next step; het is de eerste keer dat ik hier heen ga en ik wil weten wat de beautybranche in de toekomst beweegt. Ik ga op zoek naar vernieuwing.”

Leermoment

“Kijk wat er in de wereld gebeurt, schaalvergroting is een woord dat ik hier noem. Bereid je voor! Maar wat denk je van het woord Business and pleasure! Doe wat je leuk vindt! Zorg voor reuring in je zaak.”

Toekomst

“Tien jaar geleden startte ik mijn business en zonder enkele financiering staan we waar we nu staan. Het winnen van de Beauty Award heeft een enorme boost aan onze business gegeven; ik zie dit als een soort keurmerk voor onze klanten. Nu is de vraag: wat ga ik de volgende tien jaar doen? Ik geloof er heilig in dat de dingen die je doet, je die extreem goed moet doen. We gaan nog meer de diepte in. Sommige zaken doe ik liever met een partner, zoals een cosmetisch arts en een huidtherapeut. En in de toekomst? Wie weet een keten?”