Enige tijd geleden kreeg ik de vraag of ik inspirator wil worden voor het platform ESTHÉ. Natuurlijk wil ik dat! Het lijkt me erg mooi om mensen te mogen of te kunnen inspireren. Net als mijn mede-inspirators loop ik al geruime tijd mee in het ‘wereldje’ van de uiterlijke verzorging of beauty. Kennis genoeg om te delen, enthousiast genoeg om te willen delen. Want daar ligt volgens mij de rol van een échte inspirator.
Nu ik een aantal blogs geschreven heb, bedacht ik me ineens: 'wie of wat' inspireert mij eigenlijk, en waar vind ik de ideeën die ik nodig heb om met mijn bedrijf te blijven ontwikkelen? Als ik er goed over nadenk zoek ik op verschillende vlakken inspiratie. Niet alleen vakinhoudelijk, maar vooral op gebied van vernieuwing, marktontwikkelingen en veranderingen in diverse branches. Want daar kunnen wij natuurlijk ook heel veel van leren.

 

Flexibel

Voor mij is mijn bedrijf een soort van flexibel bewegend concept. De waardes waaraan het moet voldoen zijn bekend, maar het moet wel een dynamisch geheel blijven. Zeker in de huidige tijd waarin veranderingen elkaar in een veel hoger tempo opvolgen. Ik wil en moet kunnen anticiperen op ontwikkelingen in de markt en niet stug volhouden aan bestaande structuren.

 

Waardevol

Een paar jaar geleden hoorde ik het volgende uit een totaal andere branche:
Een groep studenten van de NHTV (HBO Toerisme in Breda) vertelde mij dat het bijzonder is dat onze branche vooral concurreert met collega-bedrijven in de branche. 'Grappig', dacht ik, 'want ja dat lijkt bijna te logisch, toch'? Hoe zij het zagen: zij gaven aan dat de vrijetijdsbesteding van consumenten aan het veranderen is. De consument heeft méér tijd en is op zoek naar manieren om die vrije tijd in te vullen. Je zou het zo kunnen zien dat wij eigenlijk concurreren met de spelers op het gehele speelveld van vrijetijdsbesteding. De consument heeft op een bepaalde dag vrij en wil die tijd op een waardevolle manier invullen. En bij die waardevolle manier wil ik horen. Deze trend is nu enkele jaren later goed te merken in mijn bedrijven. Ik merk dat we uiteraard de trouwe groep bezoekers hebben die om de vier tot zes weken een afspraak maken. Daarnaast merken wij héél duidelijk dat er een nieuw segment is ontstaan die niet doorplant en echt zelf wil plannen wanneer zij weer tijd en zin hebben om mijn instituut te bezoeken.

 

Inspelen op ontwikkelingen

Nu zal je misschien denken wat heeft dat voor invloed op mijn bedrijf? Om in te spelen op deze interessante ontwikkeling zijn we gestart met een online boekingssysteem dat hoog inzet op vindbaarheid op internet en frequente klantbenadering. Mensen willen op ieder moment van de week of van de dag, vaak op het laatste moment, kunnen boeken. Je kunt je voorstellen dat de groep cliënten die géén vervolgafspraak maken wél getriggerd moeten worden om mij te bezoeken. Zij moeten een reden krijgen om weer af te spreken. Het online boekingssysteem richt haar marketing in op de momenten waarop je mijn instituut zou willen bezoeken. Zij attenderen cliënten op seizoen gerichte, momentgerichte of trendgerichte behandelingen. Zoals je begrijpt vraagt deze doelgroep om een andere benadering dan de vast terugkerende bezoeker. Dit betekent dat wij onze marketing (bijvoorbeeld nieuwsbrieven) en behandelaanbod ook aanpassen aan deze interessante nieuwe groep.

 

Inspirerend

Dit is voor mij een mooi voorbeeld van inspiratie. Een groep jonge studenten inspireerde mij en gaf mij de mogelijkheid om een nieuwe dimensie aan mijn bedrijf toe te voegen. Op die manier draagt inspiratie bij aan de dynamiek van mijn bedrijf.