Online boeken, dat willen mijn klanten niet! Laatst was ik op een meeting met diverse ondernemers en werd bovenstaande uitspraak gedaan door een aanwezige ondernemer. Dit soort opmerkingen prikkelen mij meestal direct. De vraag die bij mij opkomt is: hoe weet je dat? Want als ik precies zou weten wat mijn cliënten willen dan werd ondernemen een stuk makkelijker, ook een stuk minder interessant en spannend trouwens.

 

Onvoorspelbaar

Gedurende de jaren dat ik met mijn bedrijf in de beautybranche actief ben, is er het nodige veranderd in het gedrag van consumenten. Ik zag vooral een verandering, misschien wel een tweedeling, in de afspraak bereidheid van cliënten. In mijn beginjaren was het voor het grootste gedeelte van mijn cliënten vanzelfsprekend om met een vaste regelmaat af te spreken. Dit gaf een soort van betrouwbare ‘constante’ in je bedrijf. Je wist aan het begin van het jaar hoeveel “vaste” cliënten je had, het vaste ritme van de cliënten en dus de basisomzet van dat jaar was uit te rekenen. Daarnaast had je een kleinere groep van “ik bel je wel”-cliënten. Deze groep wil vaak vrij zijn in het maken van afspraken. Veel onvoorspelbaarder!

 

Bookingssite

Met name de tweede groep cliënten groeit. Daarom heb ik, een aantal jaar geleden, de keuze gemaakt om online te gaan met mijn agenda. In eerste instantie ben ik gestart met een online bookingssite met een enorme marketingmachine erachter. Door middel van een commissie betaal je voor de PR-activiteiten die de site onderneemt op internet en richting het cliëntenbestand wat je opbouwt online. Want dat is interessant aan de bookingssite: je bouwt naast je vertrouwde cliënten een nieuw bestand op van cliënten die jou online hebben gevonden door het machtige marketingapparaat van de site. Doordat de hele marketingstrategie van de bookingssite is gericht op het hoog scoren in Google kwam automatisch mijn bedrijf ook hoog te staan. Wat natuurlijk mijn vindbaarheid enorm bevorderde. ‘En de te betalen commissie dan?’ hoor ik u denken, nou dat zie ik als een onderdeel van mijn PR-budget. We kregen namelijk aantoonbaar meer nieuwe cliënten via dit medium.

Nadeel van de bookingssite vind ik het gegeven dat we de agenda niet kunnen integreren in onze eigen agenda. Dat betekent dat we continu twee agenda’s handmatig moeten blijven matchen. Vanaf het moment dat we met een groter team gingen werken, leidde dit vaker tot miscommunicatie. Tijd voor verandering dus!

 

Online toegang

Vrij recent zijn wij gestart met online toegang tot de agenda van ons instituut. Iedereen kan nu voortaan op ieder moment van de dag boeken. Ik kan het echt iedereen aanraden die nog niet de beschikking heeft over een online agenda. Natuurlijk is het prettig voor een instituut met personeel, maar heb je wel eens nagedacht over de voordelen voor een eenmansbedrijf? Een paar voordelen wil ik graag aanreiken. Telefonische bereikbaarheid is voor veel eenmansbedrijven echt een punt van aandacht. Met online toegang tot je agenda gaat je benaderbaarheid echt omhoog. Last minute boekingen nemen toe, buiten openingstijden kan je cliënt kijken of je vandaag of morgen nog tijd hebt. En de huidige generatie cliënten is steeds meer gericht op online, de smartphone is de toegang tot de wereld en jouw bedrijf. En niet te vergeten: de kosten voor de online modules voor je huidige agendasystemen worden steeds interessanter. Reken eens uit wat een online systeem jou mag kosten in verhouding tot jouw bereikbaarheid. Het biedt je zoveel méér mogelijkheden.

Ik word zelf altijd blij van nieuwe ontwikkelingen. En we leven in een tijdperk waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan. Daar liggen veel kansen als je er niet bang voor bent. Probeer eens wat nieuwe technieken voor jouw bedrijf en kijk wat jouw cliënt er van vindt.  

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe ik ben gestart met de online agenda, mail me gerust!

 

Corné Hendrikx