“We bevinden ons nog steeds in de eerste minuten van de eerste dag van de internetrevolutie” - Scott Cook
corne ter matenHet is eigenlijk gek om te zien hoe ons leven in zo’n korte tijd zo digitaal is geworden. Ik weet nog dat ik in groep 6 van de basisschool zat en dat ik mijn spreekbeurt over het internet hield. Ondertussen ben ik 27, dus dat zal zo’n 17 jaar geleden zijn geweest. Met een krijtje tekende ik een :-{)op het donkergroene schoolbord, om daarna aan mijn klasgenoten uit te leggen dat dit stond voor een glimlach met snor. Voor de climax van mijn spreekbeurt nam ik iedereen mee naar de lerarenkamer om via de telefoonlijn verbinding te maken met het internet. Die lerarenkamer was trouwens de enige plek op mijn basisschool met een internetverbinding. Nadat ik het witte snoer van de telefoonlijn uitgerold had, kon ik het aan de andere kant van de kamer in de computer stoppen en was ik nog maar 30 seconden inbelgeluiden verwijderd van een heuse internetverbinding. Eenmaal online opende ik de Fox Kids-chat. Niemand had nog van chatten gehoord! Hoe anders was dat een paar jaar later... Toen diezelfde klasgenoten thuiskwamen van de middelbare school, wisten ze niet hoe snel ze MSN moesten openen om elkaar lastig te vallen met de ins en outs van hun leven. Het liefst in vijftien gesprekken tegelijk.

 

Wie gebruikt de Telefoongids nog? (hint: niemand)

Ook in de jaren die daarop volgenden, zijn de ontwikkelingen net zo hard doorgegaan. In 2017 luisteren we muziek via Spotify of YouTube. Betalen doen we via iDeal of PayPal en communiceren doen we via de mail, WhatsApp of Facebook. Onze mooiste vakantiefoto’s plaatsen we op Instagram en back-uppen we via Dropbox, Google Drive of iCloud. Honger? Thuisbezorgd. Jas aan? Buienradar. Goedkoop? Groupon. Nieuwe laptop? Coolblue. Dit geldt voor mij, voor jou, én voor je klanten. Want denk je dat jouw klanten in 2017 nog op zoek gaan naar een salon in de Telefoongids? Natuurlijk niet... Een nieuwe salon zoeken ze in Google. En in de overweging om wel of geen klant te worden, laten ze zich leiden door je website. Loont het in 2017 nog om dure reclameborden langs de weg te plaatsen, of om te adverteren in de krant? Soms wel. Maar het bijhouden van een interessante Facebook-pagina is anno 2017 een stuk goedkoper, eenvoudiger, en meestal nog een stúk effectiever ook.

 

“De wereld verandert, en hij wacht niet op jou. Als jij geen werk maakt van je online marketing, dan zijn er voor jou tien anderen. Zo is het nu eenmaal.”

 

Toch merk ik dat een hoop salons op marketinggebied nog met één been in het jaar 2000 staan. Ik begrijp dat trouwens best hoor. Het gaat ook allemaal zo snel, en je hebt genoeg andere dingen te doen: het runnen van een salon, om er maar één te noemen. Maar toch blijft het zonde. De wereld verandert, en hij wacht niet op jou. Als jij geen werk maakt van je online marketing, dan zijn er voor jou tien anderen. Zo is het nu eenmaal.

 

Doe mee met de spoedcursus online marketing voor salons

In deze serie van zes artikelen, waarvan dit de eerste is, wil ik je daarom graag bijpraten over online marketing. Zo ben jij straks klaar om zelf aan de slag te gaan of om bepaalde onderdelen uit te besteden. Want ook dat gaat een stuk beter wanneer je weet waar je het over hebt. Toch?
Ik ga vanaf nu elke maand mijn best doen om een leuk en leerzaam artikel voor je te schrijven. Deze serie kan gezien worden als een soort spoedcursus online marketing voor salons, en hij is helemaal gratis. Doe je mee?

Dit zijn de thema’s die we gaan behandelen:
• Hoe haal je het meeste uit Facebook?
• Instagram, wat voor jouw salon?
• Hoe ziet een goede salonwebsite eruit?
• Adverteren in Google
• Samenvatting en conclusie

Ik doe dit allemaal vrijwillig en puur omdat ik het leuk vind om jou te helpen. En weet je wat ik ook leuk zou vinden? Als jij dit artikel zou liken op Facebook!

Graag tot volgende maand. Ciao!