Voor mij is de belangrijkste reden om voor een leverancier te kiezen dat je samen werkt aan een goede positionering van een product. Je kunt niet zonder hem/haar, maar de leverancier kan zeker niet zonder jou! Want om eerlijk te zijn; de tijd van alleen producten leveren is echt wel passé.
Of dit bij jou nog zo gebeurt, mag je natuurlijk lekker voor jezelf invullen. Mocht het antwoord zijn dat de enige dienst die jouw leverancier levert producten leveren is, dan moet je toch eens goed om je heen gaan kijken. Maar gelukkig realiseren tegenwoordig veel leveranciers zich dat we elkaar enorm kunnen helpen en hebben zij hun ondersteunende activiteiten enorm uitgebreid. De activiteiten die mij het meest prikkelen zijn vooral de tools die ter beschikking staan van het 'ondernemen'. Het ondersteunen van je business activiteiten dus!

Luisteren

Het meest interessante stuk vind ik steeds weer simpelweg het luisteren naar mijn behoeftes als ondernemer. Ik vind dat daar nog wel wat te winnen valt voor sommige leveranciers. Als ondernemer draag ik namelijk het merk uit naar de eindconsument en heb dus contact met de eindgebruiker. Daarmee kan ik, naast de behoefte van mij als ondernemer, ook aangeven waar de consument behoefte aan heeft. Eén van mijn leveranciers heeft door het luisteren naar ondernemers een mooi initiatief geïnitieerd. Zij organiseren een aantal keer per jaar 'ambassador meetings'. De groep bestaat uit ondernemers met een verschil in ervaring en bedrijfsgrootte. In deze meetings word een bewonderenswaardige openheid aan de dag gelegd vanuit de leverancier. Of dit nu gaat over het assortiment of een betere customers service, alles is bespreekbaar! Met maar één doel: elkaar sterker maken door het delen van kennis. En ik kan je vertellen: dat levert iedere keer weer inspirerende avonden op voor iedereen. Het belangrijkste van de meetings is echter de follow-up. Wordt er daadwerkelijk iets gedaan met de input? Ja, ik kan je zeggen: dat gebeurt! Terecht natuurlijk, want we nemen elkaars kennis erg serieus.

 

Uitbreiding

Dit is maar een heel klein voorbeeld van samenwerken. Sinds enkele jaren breidt de samenwerking met mijn leveranciers steeds meer uit en heb ik tegenwoordig bij mijn leveranciers de beschikking over een accountmanager, een marketingcoach, een producttrainer, een eventcoach, een business centrum en op maat begeleiding.

 

Samenwerking optimaliseren

Ben jij van het samenwerken en het uitwisselen van kennis? Kijk dan eens waar je de samenwerking met je leverancier kunt optimaliseren. Wat zijn jouw ervaringen? Laat het mij weten.

 

Veel plezier met je samenwerking!

 

portret-corne

Corné Hendrikx van Schoonheidsinstituut Cestmoi

 

Wil je meer blogs lezen van Corné? Klik dan hier.